Bilim ve Teknoloji Tutkunları Hitit Üniversitesinde Bir Araya Geldi

Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen “Hitit Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Festivali” yaklaşık 10 bin ziyaretçinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl ilk kez hayata geçirilen “Hitit Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Festivali” bilim ve teknoloji tutkunları bir araya geldi.

Halkbank, Aselsan, Havelsan gibi ülkemizin önde gelen kuruluşlarının yanı sıra bölgede faaliyet gösteren pek çok firmanın katılımıyla gerçekleştirilen festivalde lise ve üniversite kategorilerinde ve Hitit Üniversitesinin ihtisaslaşma alanı “Makine ve İmalat Teknolojileri” kapsamındaki 150 proje sergilendi.

Hitit Üniversitesi Kuzey Kampüsünde gerçekleştirilen festivalin açılışına Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ve kamu kurum temsilcileri ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Festivalin açılışında konuşan Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Abdurrahman İstanbulluoğlu, festivalin verimli geçmesini temenni ederek katılımcılara başarılar diledi.

Rektör Prof. Dr. Öztürk: “Fikri olanı projesiyle, projeyi de üreticiyle buluşturmak adına festivalimizi gerçekleştiriyoruz”

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, “Bilimi sahayla, yerelle, fikri üretkenlikle, araştırma geliştirmeyle buluşturmak üzere ihtisas alanımızda bir birikim ortaya koymak üzere yola çıktık.” dedi.

Festival kapsamında hem “Makine ve İmalat Teknolojileri Çalıştayı”nın hem de Avrupa Birliği projesinin gerçekleştirileceğini söyleyen Prof. Dr. Öztürk, proje, tasarım ve fikir bağlamında üretilen projeler ile prototiplerin tanıtılacağı stantların yer alacağını belirtti.

Prof. Dr. Öztürk, sanayici ve üreticilerle bir araya geldiklerini ifade ederek “Çorum’un imalat ve sanayideki öncülüğü her alanda kabul edilmiş durumda. Fikri olanı projesiyle, projeyi de üreticiyle buluşturmak adına festivalimizi gerçekleştiriyoruz.” dedi.

TÜBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ gibi önemli kuruluşların festivalde yer alacağını vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, şöyle devam etti:

“Festival kapsamında fikir ve proje ödüllerimiz verilecek. Yaklaşık 16’ya yakın başlıkta ödüllerimiz var. Ülkemizin geleceği için yükseköğretim kurumları olarak o şehrin dinamiklerini, birikimlerini ve en önemlisi olan insan kaynaklarını en iyi noktada yetiştirmeliyiz. Hitit Üniversitesinin ana misyonu, Çorum’un bölgesel ve ulusal anlamdaki kapasitesini en iyi düzeyde gösterecek şekilde bütün imkanlarını bu yönde kullanmaktır. Bu bağlamda bu festival yeni bir faz. Yanımızda olan kurumlara teşekkür ediyorum.”

Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da Çorum’un, bilim, sanayi, Ar-Ge noktasında muazzam ilerleme kaydetmiş, savunma sanayisine çok önemli katkıları olan bir şehir olduğunu vurguladı.

Hitit Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Festivali’ni ve benzer çalışmaları çok önemsediklerini söyleyen Dr. Aşgın, Çorum Belediyesi olarak bu ve benzeri etkinlikleri desteklediklerini belirterek festivalin hayırlı olmasını diledi.

Çorum Milletvekili Mehmet Tahsaız da festivalin verimli geçmesini temenni ederek katılımcılara başarılar diledi.

Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı da Çorum'un tarım ve sanayi alanında güçlü potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Buradaki çalışmanın sadece akademik olmayacağını belirten Doç. Dr. Dağlı, “10 binin üzerinde öğrenci teknoloji festivalinde olacak. TÜBİTAK, ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN başta olmak üzere birçok firmamız burada bizlerle olacak. Burası pek çok açıdan bir pazar gibi. Bilim, teknoloji kariyer günleri, Avrupa Birliği projeleri, Kadınlar Günü ile etkinlikleri var. Festivalin verimli olacağına inanıyorum.” diye konuştu. 

Festivalin açılışından konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, insanlığın gelecek 10 yıl içinde karşılaşması muhtemel risklerin mevcut teknoloji ve bilgi birikimiyle aşılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Dünyanın en önemli gündem maddesinin iklim olduğunu belirten Mandal, "Buna bağlı olarak gıda, su, enerji ve bunun beraberinde getirdiği toplumsal güçlükler olacak. Zorunlu göç, ekonomik güçlükler, dijitalleşme, dezenformasyon, yapay zeka teknolojilerinin olumsuz sonuçları, siber güvensizlik gibi başlıklar şu an gündemde olan, bütün dünyanın üzerinde çözüm arayışı beklediği ve ne yazık ki geleneksel elde edilmiş tecrübelerle çözüm oluşturulamayacak düzeydeki başlıklar." diye konuştu.

Yenilikçi bakış açılarına ihtiyaç olduğunu dile getiren Mandal, "Bugüne kadar elde edilen bilgi birikimi ve tecrübe, geleneksel yöntemlerin bu tip sorunların üstesinden gelmesi mümkün değil. Bu nedenle yeni bir bakışa ihtiyaç var. Bugün ve yarın gerçekleşecek olan Hitit Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Festivali buna bir şekilde adreslemeye çalışıyor. TEKNOFEST, buna bir şekilde adreslemeye çalışıyor." görüşünü paylaştı.

Kovid-19 salgınının tüm dünya için başarısızlık örneği olduğuna dikkati çeken Mandal, "En gelişmiş ülkeler dahi kendi vatandaşlarını kurtaramadı. Birçok insan vefat etti. Demek ki çözüm bir tarafta bilim ve teknolojide bir tarafta da hala bilim ve teknolojinin mevcut yöntemiyle bulamadığı çözümler var." ifadelerini kullandı.

Mandal, Türkiye'nin teknoloji gelişimi açısından kıymetli bir ülke olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"6 Şubat'ta asrın felaketini yaşadıktan sonra hemen akabinde nisan ayında TEKNOFEST vardı. İnsansız hava aracı yarışmasında genç arkadaşlarımız, 2 ay gibi zaman diliminde insansız hava aracı teknolojileri tasarım ve üretimleriyle enkaza ulaşma, canlı tespiti ve yardım ulaştırma gibi özellikler geliştirdi. Bu kadar büyük afetten sonra hızlı şekilde, 2 ay içinde 'ben varım' diyen gençlerimizin sorumluluğu çok kritik."



HIZLI ERİŞİM