İktisadi ve İdari Bilimler Açısından Makine ve İmalat Teknolojileri Çalıştayı Düzenlendi

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “İktisadi ve İdari Bilimler Açısından Makine ve İmalat Teknolojileri Çalıştayı” düzenlendi.

Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştayın açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Makine İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Sevda Kayhan Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sabiha Kılıç, kamu, sektör ve STK’ların temsilcileri ile akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sabiha Kılıç, üniversitemizin YÖK tarafından yürütülen Yükseköğretim Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Projesi’ne dahil olarak, Türkiye’de Makine ve İmalat Teknolojileri alanında ihtisaslaşma sağlayacak üniversite olma özelliğine sahip olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Kılıç, “Bugün gerçekleştirilecek olan çalıştayın amacı, makine ve imalat teknolojileri konusunda, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak katkı sağlayabileceğimiz ortak çalışma alanlarının tartışılması, kamu ve özel sektör paydaşlarıyla geliştirebileceğimiz yeni işbirliği projelerinin değerlendirilmesidir” diyerek çalıştayın başarılı geçmesini diledi.

Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, “İktisadi ve İdari Bilimler Açısından Makine ve İmalat Teknolojileri Çalıştayı" adıyla bir çalıştay serisine başladıklarını, alanında uzman kişilerin katılacağı çok sayıda programla öğrencilere yeni ufuklar kazandırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk, YÖK ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı'nın Hitit Üniversitesi'ni Makine ve İmalat Teknolojileri alanında İhtisas Üniversitesi olarak kabul ettiğini belirterek "Makro çerçevede kitlesel üretimden daha misyona dayalı ihtisasa, 11. Kalkınma Planı'nın verdiği hedefleri, enerji ve makine üzerine odaklanacak olan yapılanma ile yükseköğretimde buluşturmak üzere bir çerçeve çizildiğinde, bunun buluştuğu yerde Çorum ve Çorum'un da Türkiye'de çok özel bir yere sahip olduğu ortaya çıkıyor. Orta düzey imalat üretiminde Türkiye ortalamasının % 7 üzerinde bir rakama sahip Çorum sanayisinden bahsediyoruz. Organize sanayisinin dışında, organize olmayı bekleyen bir sanayi potansiyeli birbirini tamamlayan ürünler üretip Türkiye'nin makine üretiminin % 60'ını Avrupa ve ABD'ye yaptığımızı bildiğimiz için söylüyoruz ki orada tamamlayıcı ürün olarak giden ürünlerin birçoğu özellikle Çorum'da üretiliyor" dedi.

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sevda Kayhan Yılmaz da çalıştayda "Makine Sektöründe Finansmana Erişim" konusunda, sektördeki tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Öğrencilere mutlaka İngilizce öğrenmelerini tavsiye eden Yılmaz, ilk aşamada kendi işini kurmaktansa, öncelikle o sektörde başarılı bir şirkette çalışarak tecrübe kazanmanın daha faydalı olduğunu söyledi. Kendi çocuğuna da benzer şekilde tavsiyeler verdiğini dile getiren Yılmaz, "Hangi yola girmek istiyorsanız, o yolun iyilerinden birinde çalışmaya başlayın. Bu bankacılık olur, makine sektörü olur, turizm ya da sağlık sektörü olur. Dış ticaret yapacaksanız bir dış ticaret şirketine girip orada çalışmaya başlayın. Çünkü bir iş, öncelikle yaparak öğrenilir. 'Hadi ben dış ticaret şirketi kurdum' demekle olmuyor." dedi. Üretiminin yüzde 85'ini ihraç eden şirketinde dış ticaret departmanı bulunmadığına dikkati çeken Yılmaz, "Kalıplı bakmamanız lazım. Yüzde 85 ihracat yapıyorsa zaten o şirket tamamen dış ticarete çalışıyor demektir. Onun için dış ticaret birimi gerekli değildir. Mühendisinin, çalışanlarının oradaki dış ticaret biriminin kriterlerine uygun insan olması lazım.” diye konuştu.

Çalıştay kapsamında, Makine ve İmalat Teknolojilerinde Ticaret ve Lojistik, Makine ve İmalat Teknolojilerinde Pazarlama ve Satış, Makine ve İmalat Teknolojilerinde İnsan Kaynakları" konuları ele alındı.


HIZLI ERİŞİM