Makine ve İmalat Teknolojileri alanında ihtisaslaşan Hitit Üniversitesinde, savunma sanayisine katkı sağlayacak yeni bir proje üzerinde çalışılıyor.
Proje kapsamında; savunma sektöründeki stratejik parçaların yerli ve milli imkanlarla imalatını gerçekleştirmek için bilimsel altyapı oluşturulması hedefleniyor.
Hitit Üniversitesi Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Öncü Akyıldız’ın yürütücülüğünü üstlendiği proje, TÜBİTAK-TEYDEB–1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
FNSS Savunma Sistemleri A.Ş.’nin ortaklığında yürütülen proje ile savunma sektöründe kullanılan yüksek mukavemetli alüminyum alaşımların yapı-işlem-özellik ilişkileri, deneysel ve sayısal yöntemlerle araştırılacak.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Öncü Akyıldız, proje ile geliştirecek yerli ürün ve imalat teknolojisinin, stratejik önem arz eden parçaların yüksek kalitede üretimine önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Sektördeki stratejik parçaların üretiminde kullanılan alaşım bileşenlerin, dövme parametrelerinin ve dövme sonrası uygulanan termomekanik işlemlerin hassas kontrol gerektirdiğini kaydeden Akyıldız, bu alanda teknoloji üretmenin zaman alıcı ve maliyetli olduğunu belirterek “Bu zorlukları aşmak için, ikili iş birliği çerçevesinde yürütülecek proje kapsamında en iyi mekanik özellikleri sağlayan imalat parametrelerinin belirlenmesinde hesaplamalı malzeme mühendisliği ve deneysel yöntemleri bir arada kullanılacağız.” dedi.
FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. proje yetkilisi Dr. Barış Çetin ise vatan savunması için gerekli olan ve proje özelinde çalışılacak alüminyum alaşımlarının çoğunun yurtdışından ithal edildiğini ifade ederek bu malzemelerin yerlileştirme sürecinin stratejik önem arz ettiğini vurguladı.