Tübitak 2223B kapsamında desteklenen, fakültemiz tarafından organize edilen başkanlığını Prof. Dr. Sinan Çalışkan'ın gerçekleştirdiği "Makine ve İmalat Teknolojileri İhtisaslaşma Çalıştayı" 8-9 Mart 2024 günlerinde Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda düzenlendi.
Açılış konuşmalarında çalıştay başkanı Çalışkan şunları aktardı:
"Türkiye’de yeni kurulan üniversiteler arasında bulunmasına rağmen özellikle sanayi kuruluşlarıyla işbirliği alanında dikkat çeken adımlar atarak bölge ekonomisine önemli katkılar sunan Hitit Üniversitesi, “Makine ve İmalat Teknolojileri”alanında ihtisaslaşan tek yükseköğretim kurumu olarak belirlenmiştir. Çorum’da, 2006’da kurulduktan sonra, bölgedeki kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla işbirliği halinde yürütülen birçok projenin hayata geçirilmesini sağlayan üniversitemiz, YÖK tarafından yürütülen “YükseköğretimBölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi”ne dahilolan 15 üniversite arasında yer almaktadır. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı, On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023)içinde yer alan, ‘Yükseköğretimde çeşitliliğinin artırılması’ politika önceliği bağlamında, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın koordinasyonunda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile eşgüdüm halinde yürütülmekte olup, program ile 2006 ile 2008 yılları arasında kurulan devlet üniversitelerinin bulundukları bölgelerin kalkınmasına katkı sağlayacak şekilde ihtisaslaşmalarını amaçlamaktadır.
İhtisaslaşma alanına uygun olarak, Çorum Sanayi Odası ve Çorum Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İşadamları Derneği ile işbirliğini artırarak, hem eğitim hem de Ar-Ge alanında örnek projeler uygulanmaktadır. Bu kapsamda hayata geçirilen önemli projeler arasında, Çorum sanayi kuruluşlarındaki personel niteliğinin geliştirilmesine yönelik Sürekli Eğitim Merkezi'mizde periyodik eğitim programları, Sanayi Odaklı Lisansüstü Tez İşbirliği Protokolümüz kapsamında, sanayi odaklı lisansüstü tez çalışması, 7+1 sanayi ve üniversite işbirliği çağdaş eğitim modeli uygulaması bulunuyor.
Sağlıktan savunmaya kadar bütün stratejik alanlarda öğrencilerini yetiştiren Hitit Üniversitesi, Makine ve İmalat Teknolojileri alanında katkı sunacak üst kalitede insanları topluma kazandırmanın altyapısını hazırlıyor. Hitit Üniversitesi'nin İhtisaslaşma ana hedefi öncelikli olarak Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerini içine alan TR83 Bölgesinde “Makine ve İmalat Teknolojileri” alanı ileilişkili katma değeri yüksek stratejik ürün miktarının artırılmasına katkı sağlamaktır.
Makineve İmalat Teknolojileri İhtisaslaşma Çalıştayı kapsamında:
Sağlık, Gıda, Makine Sanayi ve Dijital dönüşüm yönüyle,
- Makineve savunma sanayisindeki yenilikçi yaklaşımlar
- Sağlık alanında yenilikçi yaklaşımlar
- Gıda alanındaki yenilikçi yaklaşımlar
- Dijital dönüşüm alanındaki yenilikçi yaklaşımların ele alınarak;
Bu alanlarda izlenebilir hedefleri olan, ilgili bilim/teknoloji alanlarının dinamiklerini gözeten ve bölgede katma değeri yüksek ürünlerin üretilme potansiyelini güçlendirecek bölgesel kalkınma odaklı çalışmaların başlanması ve yürütülmesi planlanmaktadır."
Çalıştay 8 Mart günü bilim ve reel sektöründe önde giden kişi ve firmalarından oluşan davetli konuşmacılar ve planlı oturumlarla yaklaşık 400 kişinin katılımıyla sürdü. 9 Mart günü ise çalıştay sonuçları üzerinde duruldu ve raporlandı.