Hitit Üniversitesi’nin “Makine ve İmalat Teknolojileri” ihtisas alanı kapsamındaki bir projesi daha TÜBİTAK tarafından destekleniyor.
Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarından Prof. Dr. Bülent KABAK’ın yürütücü ve Dr. Gamze Nur MÜJDECİ’nin araştırmacı olduğu “İncir Muhafazasında Yenilikçi Bir Yaklaşım: Yenilebilir Kuersetin İçeren Pullulan ile Kaplama” başlıklı proje TÜBİTAK 1005 “Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler” programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje kapsamında stratejik öneme sahip yerli kuersetin ve pullulan imalatının yapılması planlanıyor. Özellikle geçtiğimiz pandemi döneminde COVID-19 tedavisinde de önemi vurgulanan kuersetinin projedeki üretimi, ülkemizin önemli atıklarından biri olan mor soğan kabuğu kullanılarak gerçekleştirilecek.
Üniversitemizin “Makine ve İmalat Teknolojileri” ihtisas alanı kapsamında kurulan “biyoteknoloji laboratuvarı”nın ilk çıktısı olan projede, pullulan ve kuersetin içeren bir kaplama malzemesinin üretimi de amaçlanıyor. Üretilecek olan kaplama malzemesinin hem yaş hem de kuru incirin raf ömrünü uzatması ve kuru incirde gıda güvenliği açısından önemli bir tehdit olan mikotoksin oluşumunun engellemesi hedefleniyor. Dünya incir ihracatinda birinci sırada yer alan ülkemizin hem dünyadaki prestijinin korunmasına hem de ekonomik kayıpların azalmasına yenilikçi bir çözüm sunan projede, incir ihracatçısı PiaFrucht firmasından Dr. Emrah Görmez de araştırmacı olarak yer alıyor.
Çorumun önemli meyve-sebze depolama kuruluşu olan ve organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Saraylım Tarım’ın da desteğini alan proje kapsamında, ilgili firmanın soğan kabuğu atıkları değerlendirilerek katma değeri yükseltilecek. Proje kapsamında nitelikli insan gücü yetiştirmek de hedeflenmiş olup, 2 adet doktora bursiyeri desteklenecektir.