Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, bilimsel araştırmalar ve projelerle şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda faaliyet gösteren Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (HÜBTUAM) ziyaret etti.
Ziyaret kapsamında HÜBTÜAM Müdürü Prof. Dr. İrfan Kurtbaş, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Meşe ve beraberindeki heyete araştırma merkezinin faaliyetleriyle ilgili brifing sundu.
HÜBTÜAM’ın, Türkiye’de laboratuvar niteliğinde projelendirmiş ender merkezlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Kurtbaş, “Şu anda 9 aktif alanda laboratuvar hizmeti verilmektedir. Bizim amacımız standartlaşmış laboratuvar kültürünün ötesinde, öncelikle çağın gerçeklerine uygun, üçüncü nesil üniversite misyonuna sahip bir laboratuvarı hayata geçirmekti. Bu anlamda emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı ile Hitit Üniversitesi arasında 2016 yılında tıbbi cihazların mekanik analizleri üzerine anlaşma imzalandığını anlatan Prof. Dr. Kurtbaş, şunları söyledi:
“Yapılan altyapı çalışmaları, akreditasyon çalışmaları, Sağlık Bakanlığının istediği donelerin hazırlanması, yetkinliğin kazanılması için geçen süre başarıyla tamamlandı. 2017 yılı içerisinde, laboratuvarımız, Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de kullanılmakta olan diş implantlarının mekanik analizleri üzerine yetkilendirilmiş laboratuvar özelliğini kazanmış oldu”
“Türkiye’de en yetkin laboratuvar…”
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 2018 yılında akredite edilmiş tek laboratuvar olma özelliğini de kazandıklarına işaret eden Prof. Dr. Kurtbaş, “Bizim doğrudan tek parametreye bağlı olarak hizmet vermemiz doğru olmayacaktı. Tüm analizleri gerçekleştirebilen bir laboratuvara dönüşmek istiyorduk ve şu anda tıbbi cihazların mekanik analizleri üzerine Türkiye’de en yetkin laboratuvar olduğumuzu söyleyebilirim” ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Kurtbaş, tıbbi cihazların mekanik analizinin yüzde 60’dan fazlasının HÜBTÜAM’da uluslararası standartlarda yapılabildiğini kaydederek, 2016 yılında bin 800 analiz gerçekleştirirken, 2019 yılında bu sayının 7 bin 300’e ulaştığını bildirdi.
Özellikle sanayi alanında yapılan analizlerin büyük önem arz ettiğini, bu alanda da gerçekleşen analiz oranının yüzde 20’lerden yüzde 60’lara yükseldiğini aktaran Prof. Dr. Kurtbaş, “Biz bunu yapmasaydık bir bölümü Avrupa’ya gidip testlerini gerçekleştirecekti” dedi.
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Meşe: “Ben çok heyecanlandım. Sizlerin bu heyecanı da çok önemli”
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe de son dönemde yerlileşme ve millileşme hedefinin gerçekleştirilmesinde akademik alanda yapılan çalışmaların çok büyük katkısı olacağını ifade etti.
Firmaların, uygunluk testlerini yaptırmak durumunda kalan firmaların yetkin laboratuvarlara ulaşma konusunda yaşadığı sıkıntılara dikkati çeken Prof. Dr. Meşe, “Analizleri yaptıracakları laboratuvarlara ciddi paralar ödemek durumunda kalıyorlar ve ödemeyi kabul etseler bile sıra bekliyorlar. O yüzden ben çok teşekkür ediyorum. Ben çok heyecanlandım. Sizlerin bu heyecanı da çok önemli. Heyecanı kaybetmemek lazım” şeklinde konuştu.
Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Meşe, daha sonra HÜBTÜAM’daki laboratuvarlarda incelemelerde bulundu.